De "BU130".  Een vissersbotter uit Spakenburg.

De botters uit Spakenburg werden geregistreerd in het, bijna aan Spakenburg vast gelegen Bunschoten. Vandaar de "BU" in haar naam. De 130 is simpel, namelijk de 130e botter die in Bunschoten geregistreerd werd.

De "BU130" vaart nog steeds onder de naam "TRUI"

Zij is, voor zover ik weet, bezit van de universiteit Leiden. Wil je meer weten over de Trui dan vind je dat in homepage "Trui". 

Waarom juist deze botter bouwen?

Daar hoort een klein verhaaltje bij. Op de BU130 is mijn zeilhistorie begonnen. Toen ik ongeveer zeven jaar oud was ging ik, samen met mijn broer en en een neefje een echte klus klaren. 

De BU130 moest van Marken naar Spakenburg gezeild worden. Mijn vader, mijn oom en een "maatje" zouden dat doen , En wij mochten daarbij helpen!!!

 

Het was echt heel spannend want dit was de eerste keer dat we, zonder moeder, gingen zeilen en een nacht in de botter zouden slapen.

Het zeilen zelf daar heb ik heel weinig van meegemaakt want. Het was koud en het woei hard (windkracht 6) en ik voelde me een beetje ziek. Ik zat dus lekker, met de andere jongens, in de roef. Opeens een boel gekraak en er kwam een ontzettende boel water binnen. Het "maatje" stond aan het roer en door een windvlaag viel de botter af en ramden we een baggermolen.

 

 

Enorme mazzel dat de aanvaring gebeurde op 150 meter van het havenhoofd van Spakenburg, We zijn, al zinkend, de haven van Spakenburg in gezeild, hopend dat we de werf zouden bereiken. Dat hebben we niet gehaald. Op pakweg 50 meter voor de werf liepen we aan de grond. Het was zondag dus kwam niemand naar buiten om te helpen. Zondag is een rustdag toch, zeilen op zondag mag niet van de kerk.

Een mooier begin van je zeilhistorie kan je je niet wensen.

 

Wat mooi!

Deze foto mag niet ontbreken. 

De BU130 voor reparatie op de "dwarshelling Koningsspoor"  in de oude haven van Rotterdam.

En als allerlaatste het bottertje van mijn vader.

Het staat nu bij Dees, z'n tweede vrouw.

Ze staat hier in mijn vensterbank toen ik haar wat opknapte.