De Tea Clipper "Cutty Sark"

Op de middag van 22 november 1869 liep de 938 ton zware "Cutty Sark" van stapel in de plaats Dumbarton aan de River-Leven in Schotland. Ze werd gebouwd  in opdracht van "White Hat Willis" of wel John Jock Willis. Zijn ambitie, het snelste schip in de jaarlijkse Tea-Race te bouwen. 

Het boegbeeld en de naam "Cutty Sark" komen natuurlijk uit een oude Schotse sage.

Een boer, Tan O Shanter, reed na een bezoek aan de kroeg, te paard, terug naar de boerderij. Vlak bij de kerk van het dorp Kirk Alloway zag hij een aantal heksen zingen en dansen. De mooiste heks droeg een cutty sark. Dat is Schots voor pettycoat.

Toen hij, na een dans, "Weel done Cutty Sark", riep, gingen alle heksen achter hem aan. De jongste, Nannie, kreeg nog net de staart van de paard te pakken. Gelukkig rukte het paard zich los en kon Tan O Shanter veillig aan huis.

Elke keer als de "Cutty Sark" een haven binnen liep dan stopte de bemanning altijd een uitgeplozen stuk touw in de hand van het boegbeeld om de sage na te spelen.

De éérste "Cutty Sark" heb ik gebouwd rond mijn 20ste. Het was een model van "Billing boats". Een redelijk model maar ik veel werk aan heb gehad.

Ze heeft jaren lang op m'n vader zijn spreekkamer gestaan. Iedereen vond haar prachtig. Alleen zag ik, iedere keer dat ik daar binnen liep, alleen de bouw fouten.

Toen Corrie en ik in Nieuwegein ging wonen heb ik me stilletjes voorgenomen om de "Cutty Sark" nog een keer te bouwen. Om dat voornemen een beetje kracht mee te geven heb ik mijn éérste "Cutty Sark", toen Corrie op de markt, opgepakt en van een flinke hoogte laten vallen.

De tweede bouwdoos was van "Sergal". 

Ik heb die gekregen van mijn afdeling. Na de hersenboeding heb ik, drie maanden lang, geprobeerd om een onderwijsfunctie te maken op mijn eigen Anesthesie afdeling in het academische ziekenhuis in Utrecht. Ik kwam er zelf achter dat dat te zwaar was. 

Om alles netjes af te sluiten het ik een uitgebreide afscheidsborrel gehad.

Heel veel cadeautjes gehad en van het geld heb ik, samen met Corrie, een bouwdoos van de "Cutty Sark" gekocht.

Deze Cutty Sark heeft twee maanden in de Hoogstraat in een vitrine gestaan.

De Hoogstraat is het revalidatie centrum waar ik drie maanden ben geweest om weer te leren lopen en spreken.

Kijk verder op de homepage van de "Cutty Sark".

Tijdens opknap werkzaamheden is de "Cutty Sark", op 21 mei 2007 volledig uitgebrand.

Men had gelukkig wat dekhuizen en materiaal voor het staand en lopend wand bij het Historic Dockyard in Chatham weg gelegd. 

Voor het echte bouwen ben ik, samen met Gijs, naar de echte "Cutty Sark". Gijs heeft een heleboel foto's gemaakt van het staand en het lopend wand.

Door die foto's heb ik een mijn "Cutty Sark" zo nauwkeurig mogelijk nagebouwd.

Je kan nu, als je daar behoefte aan hebt, onder de Cutty Sark door lopen. Een mooie ruimte maar ik vind het jammer dat zo'n mooi schip met houten palen boven de grond gehouden wordt.  

De laatste drie foto's zijn van de Curry Sark nadat zij weer helemaal opnieuw gebouwd is, na de brand.